Demonstraties

In Harlingen (Friesland) staat de eerste HSE 40 bij de Reststoffen Energie Centrale (REC) van Omrin. Afvalverwerker Omrin is een van de grootste inzamelaars en verwerkers van afval van Noord Nederland en haalt zoveel mogelijk herbruikbare producten en materialen uit afval. Maar na de afvalscheiding en de bewerking hiervan blijven reststoffen over. Uit dit afval wordt duurzame energie opgewekt bij de REC in Harlingen.

De REC is een hightech verbrandingsinstallatie gelegen in het havengebied van Harlingen. De centrale wekt elk jaar genoeg elektriciteit (16 Megawatt) op voor 40.000 huishoudens. Het is niet zomaar dat de Reststoffen Energie Centrale in het industriegebied van Harlingen staat. De centrale levert namelijk warmte aan bedrijven in de omgeving. Deze bedrijven hoeven hierdoor minder aardgas af te nemen. In totaal scheelt dit wel 75 miljoen kuub gas per jaar. Zo levert de REC bijvoorbeeld stroom aan de naburige zoutfabriek Frisia. Hiermee dampt Frisia haar pekel in tot zout.

De Reststoffen Energie Centrale is de demonstratielocatie van de HSE 40. Op deze plek zijn de eerdere prototypes ontwikkeld en nu draait de HSE 40 hier dus. De HSE 40 produceert jaarlijks 250.000 kWh op warmte uit afval. Een huishouden verbruikt volgens Milieu Centraal 3.300 kWh, waarmee de HSE 40 elektriciteit levert voor 75 huishoudens.

Wilt u met eigen ogen zien hoe de demonstratielocatie van Heat Source Energy eruit ziet? Of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact op met Bouwgroep Dijkstra Draisma. Zij beantwoorden graag al uw vragen.